Korte beschrijvingen van de films op het Joods Cultureel Festival 2006

 

Marock 

Regisseur :Laila Marrakshi ; Marokko, 2005 ;90 min. ; Nederl. ondert. 

Casablanca: de eindexamens zitten eraan te komen, de kinderen van de welgestelden zijn in de ban van romantiek, feesten, snelle auto’s, het eindexamen en de angst voor het onbekende na de schooltijd. In dit ’’Marock” voelt de 17-jarige Rita zich als een vis in het water; een lifestyle die haaks staat op de tradities van haar land. Ze wordt verliefd op de knappe Youri , een joodse jongen. Hoewel joden en moslims in Casablanca vreedzaam naast elkaar leven, gaat dit alle grenzen te buiten! Deze affaire is een uitdaging voor de tegenstellingen in haar familie, met name voor haar oudere broer, die een terugkeer naar de traditionele waarden voorstaat.


Metallic Blues 

Regisseur: Danny Verete; Israel/Canada 2004; 90 min. Engels ondertiteld. 

De Israëlische autohandelaren Shmuel en Siso denken de deal van hun leven te sluiten; een oude Lincoln Limousine kopen en die voor het vijfvoudige in Duitsland verkopen. Eenmaal in Hamburg blijken de zaken er heel anders voor te staan en krijgt Shmuel ineens last van hallucinaties over de oorlogservaringen van zijn familie. Excellente mix van vooral zeer lachwekkende maar ook enkele tragische situaties.


La Petite Jérusalem 

Regisseur: Karin Ablou; Frankrijk 2005; 96 min.; Nederlands ondert. 

In dit indrukwekkende debuut van regisseur Karin Albou over het leven van een Tunesisch –Joodse familie in de Parijse arbeiderswijk Sarcelles, ook wel ”Klein Jeruzalem” genoemd, vanwege het grote aantal joden dat zich hier heeft gevestigd.

De 18-jarige Laura wordt verscheurd door enerzijds traditioneel levende familie en haar studie Filosofie. Haar intellectuele en spirituele idealen worden nog meer op de proef gesteld als zij zich onweerstaanbaar voelt aangetrokken tot haar collega Djamel, een (Algerijnse) Moslim. Intussen vecht haar zuster in haar eigen huwelijk tegen de wegsmeltende intimiteit. De film vormt een mengsel van hart, hoofd en ziel, gefilmd tegen de achtergrond van het toenemend antisemitisme in Frankrijk.


Paper Dolls 

Regisseur: Tomer Heymann; Israël/Zwitserland, 2006; 80 min; Engels ondert.;doc. 

Winnaar van de Panorama Publieks Prijs, Berlinale 2006 

Paper Dolls onderzoekt thema’s als de veranderende patronen van immigratie en begrippen als familie door het prisma van een gemeenschap van Filippijnse travestieten  die naar Israël geëmigreerd zijn om als inwonende bejaardenhulp te werken. Als ze niet werken, treden ze op als zingende travestiegroep in Tel Aviv.